Secopass

Wat zijn de voordelen
van dienstencheques?

Dankzij dit betalingsmiddel kan elke volwassen persoon met domicilie in Wallonië, Brussel of Vlaanderen genieten van prestaties van een huishoudhulp, voor strijk en boodschappen tegen voordelige tarieven.

Het gebruik van dienstencheques maakt uw dagelijks leven eenvoudiger en ontzorgt u van uw huishoudelijke taken.

U doet beroep op een werknemer van een erkende onderneming en vergoedt deze met een dienstencheque voor elke gepresteerd uur.

De bestelprocedure via Sodexo is makkelijk en laat u toe om snel het geheel van uw diensten op te volgen. Je hebt de keuze tussen een papieren of een elektronische cheque.

De dienstencheques vormen een veilig betalingsmiddel. U betaalt de huishoudhulp of strijkster enkel met dienstencheques waardoor cash geld niet van tel is.

Via die systeem heb je een volledige controle op je uitgaven :

  • Voor de papieren dienstencheque volstaat het om de juiste dienst aan te vinken, te dateren en te handtekenen.
  • Voor de elektronische dienstencheque bevestig je de gepresteerde uren via uw persoonlijk beveiligde ruimte of via de mobiele app.

Met een tarief van 9 euro per gepresteerd uur is dit een voordelige oplossing voor al uw huishoudelijke taken.

U kan tot 500 dienstencheques per kalenderjaar bestellen. De eerste 400 aan de prijs van 9 euro, de 100 laatste aan de prijs van 10 euro.

In Wallonië geeft de aankoop van dienstencheques recht op een belastingafrek van 90 cent voor de eerste 150 dienstencheques aangekocht door 1 persoon.

Een dienstencheque van 9 euro kost u dan in realiteit slechts 8,10 euro na belastingaftrek (voor meer info zie: www.wallonie-titres-services.be).

In de Brusselse regio geniet u van een belastingaftrek van 1,35 euro per dienstencheque voor de eerste 156 dienstencheques aangekocht per persoon.

Een dienstencheque van 9 euro kost u dan in realiteit slechts 7,56 euro na belastingaftrek (voor meer info zie: www.titresservices.brussels).

In Vlaanderen geniet u sinds 1 januari 2020 van een belastingaftrek van 1,80 euro per dienstencheque voor de eerste 174 dienstencheques aangekocht per persoon.
Een dienstencheque van 9 euro kost u dan in realiteit nog 7,20 euro na belastingaftrek (voor meer info: www.dienstencheques-vlaanderen.be).

Het maximum aantal van dienstencheques die u kan bestellen per gebruiker en per kalenderjaar bedraagt 500 of met andere woorden 1000 per tweeoudergezin waar zich twee gebruikers kunnen aanmelden voor 1 huishouden.
In dit geval dienen beide partners een gebruikersnummer te activeren bij Sodexo.

Elke eerste maart van het jaar ontvangt u een fiscal attest vanwege Sodexo. Dit attest dient u bij uw fiscale aangifte te declareren om te kunnen genieten van de voorziene belastingaftrek.

De dienstencheques zijn bruikbaar voor een breed dienstenpakket die aan uw verwachtingen en dagelijkse noden tegemoet komen.

  • U kan kiezen voor twee formaten van dienstencheques: op papier of elektronisch. Voor elk formaat is de bestelprocedure dezelfde. Niettemin is de elektronische versie wel sneller, toegankelijker en veiliger.
  • Het bestelquotum per kalenderjaar wordt aangepast aan de persoonlijke situatie. In bepaalde gevallen (handicap, …) kunt u jaarlijks meer dienstencheques aanschaffen.
  • U kan de dienstencheque inzetten voor meerdere huishoudelijke taken, zowel bij u thuis als bij de erkende dienstenchequebedrijven (zoals een strijkwinkel).

Secopass geeft de voorkeur aan elektronische dienstencheques omwille van de eenvoud en de snelheid.

De bestelprocedure is dezelfde.

Het verschil ligt in de snelheid van het systeem en het beheer van de elektronische dienstencheques via twee kanalen naar keuze: via een mobiele app of via een beveiligde website.